Omroepvereniging Decibel
wat was wat is het verschil hoe het klinkt media contact

Deze website heeft tot doel duidelijkheid te verschaffen over het oorspronkelijke Radio Decibel en de voortzetting daarvan: de Omroepvereniging Decibel.

Opnieuw verschil!

Decibel - periode 2001 tot heden

Zie ook: Decibel 1977 - 1988 - de piratentijd

Nadat in 1988 was gestopt lijken de kansen op terugkeer lange tijd verkeken. Het vuur is echter nooit helemaal gedoofd en een klein waakvlammetje blijft altijd branden, zoals steeds weer blijkt op reünis die in de loop der jaren worden gehouden en waarbij iedereen elkaar weer terugziet. Etherveilingen zijn echter nog lang niet aan de orde en de piratendagen zijn voorgoed voorbij, daarover is iedereen het eens.

www.decibel.fm - WebRadio decibel In 2001 wordt uitzenden via internetradio mogelijk. Lion Keezer zet -aanvankelijk als experiment- de nonstop webstream 'WebRadio Decibel' en een internet site op. Geheel tegen eigen verwachting in blijkt vrijwel direct dat er nog veel belangstelling is van zowel oude als nieuwe luisteraars. De mailtjes stromen binnen. Een aan Decibel gewijde uitzending op Radio III roept meer reacties op dan dat programma ooit ontving. Decibel blijkt bij velen nog te leven. De webstream zou tot december 2007 blijven draaien met de grote oude Decibel hits.

In 2003 wordt Decibel voor het eerst benaderd door 2 jongens van MagicFM -een klein kabelstation uit Alkmaar- die mee willen doen aan de frequentieveiling voor een FM frequentie in Noord Holland. Rob van someren, Adam Curry en Lion Keezer gaan de eerste verkennende gesprekken aan. Magic FM zou geïnteresseerd zijn in een toekomstige samenwerking en zoekt professionele steun o.a. voor het schrijven van een businessplan.

Anderhalf jaar later, in 2005 wordt tegen alle verwachtingen in de frequentie toegewezen aan MagicFM en opnieuw wordt contact gezocht met Decibel. Magic FM en Decibel's Rob van Someren en Lion Keezer maken verregaande afspraken voor een 50-50 samenwerking onder de naam Decibel op het kavel van MagicFM. Op de dag dat de gang naar de notaris zou worden gemaakt haakt Magic plotseling af, naar later blijkt omdat zich een andere partij heeft gemeld die met veel geld het verkregen kavel wil opkopen en opsplitsen. Rob en Lion spannen direct een kortgeding aan omdat er al een duidelijk gentlemansagreement lag. De rechter doet echter geen werkbare uitspraak en een langlopende dure bodemprocedure lijkt de enige mogelijkheid om gelijk te halen. Rob en Lion zien daar vanaf, mede omdat tegen die tijd de duur van de licentie al voor een derde zou zijn verlopen en de relatie met Magic FM is verstoord.


2007 - Terug in de ether!

Glossy N.A.P. (Nieuw Amsterdams Peil) Dat de naam Decibel blijft doorleven blijkt opnieuw als in september 2007 plotseling een elf pagina's groot artikel over Decibel verschijnt in het nieuwe Amsterdamse glossy magazine N.A.P. Dit trekt de aandacht van Bas Emons, een radio-ondernemer uit Eindhoven, die met toenmalig partner Perry Oerlemans ooit een failliet lokaal radiostation uit Nuenen (Babant) had overgenomen dat op een onbewaakt ogenblik in de jaren-90 de merknaam Radio Decibel had weten vast te leggen. Dit Brabantse 'Radio Decibel' had echter geen enkele connectie met de oorspronkelijke vroegere piraat Decibel uit Amsterdam of de Decibel Omroepvereniging.

Bas Emons - hier nog in Boomerang Casa Bas Emons had net kans gezien de oorspronkelijke frequentie van MagicFM (dat station was inmiddels ter ziele gegaan) te huren van een stichting die de rechten van het kavel beheerde. Naar aanleiding van het artikel in N.A.P. nam hij contact op met Rob van Someren en Lion Keezer van het oorspronkelijke Decibel met een voorstel tot samenwerking zodat Radio Decibel toch weer in Amsterdam in de ether zou klinken. Aldus geschiedde.

Op 1 december 2007 ging er een nieuw Decibel (2.0) van start in een studio op de hoek van de Da Costakade, enkele honderden meters verwijderd van de oude Decibel studio. Het oorspronkelijke Decibel had echter maar weinig invloed op de programmering, die zeker in de aanloopfase -mede door een heel klein budget- nogal eens wisselde. Ook werd er teveel een afwachtende houding aangenomen t.o.v. Emons, die steeds meer een eigen koers ging varen. Veel vroegere Decibellers hadden met het nieuwe format weinig affiniteit en haakten af.


2008 - Uitbreiding noodzakelijk

"Zo moeilijk is radio niet.."Eind 2008, precies een jaar later, werd duidelijk dat er een nieuwe kapitaalinjectie moest komen om verdere groei mogelijk te maken. Emons zocht naar nieuwe investeerders om daarmee kavels te kunnen overnemen van bestaande stations, waarvan vele het moeilijk hadden.

Zo kwam hij in contact met Pierre Karsten (van de Boomerang ansichtkaarten en de NL-stadsbladen) die zijn bedrijf wel wilde uitbreiden met een radiostation dat in de grote steden te ontvangen zou zijn met dezelfde doelgroep als zijn net overgenomen NL-stadsbladen. Karsten en Emons vonden in het noodlijdende City FM precies de juiste overnamekandidaat, daarmee zou immers de hele Randstad plus Utrecht gedekt zijn.

Grote posters verschijnen overal Binnen een week is de deal met City FM rond en werd de apparatuur vanuit Den Haag overgebracht naar Boomerang Casa in Amsterdam Noord, waar een nieuwe studio werd gebouwd. Een hectische tijd waarin heel veel geregeld moet worden. Op 1 februari 2009 is alles klaar en gaat Decibel (3.0) van start voor een groot deel van Nederland.

Maar in de weken voorafgaand aan die start blijkt de verhouding tussen Emons en Karsten rap te verslechteren. Oorzaak is een meningsverschil over het uitkopen van eerdere investeerders en leveranciers waaraan het Decibel van Emons nog verplichtingen heeft, de belangrijkste reden ook waarom Emons nieuw kapitaal zocht.

Karsten wil echter alleen in nieuwe activiteiten investeren. Directeur Emons -tussen 2 vuren in- raakt door alle stress tijdelijk wat overspannen en wordt door Karsten op verlof gestuurd. Na verdere escalatie zou Emons -die inmiddels naar de rechter is gestapt- niet meer in Boomerang Casa terugkeren.

De tussen Emons en Karsten gemaakte afspraken blijken zo onduidelijk geregeld dat zelfs de rechter er bij het kortgeding niet meer uitkomt. Alleen een langlopende bodemprocedure zal uiteindelijk kunnen uitmaken van wie Decibel nu eigenlijk is. Emons zal deze procedure echter moeten aanspannen (en heeft dat inmiddels ook gedaan) omdat hij de partij is die de overeenkomst betwist. Inmiddels heeft Karsten, onder het motto "zo moeilijk is radio niet", zèlf de leiding over Radio Decibel overgenomen. Onduidelijk is wat daarmee nu precies zijn plannen zijn. In het radiowereldje en ook in eigen kring worden de geruchten namenlijk steeds sterker dat hij het station na een opknapbeurt en een flinke publicitaire facelift met de nodige winst aan nieuwe partijen zou willen overdoen. Maar gezien de lopende bodemprocedure (uitspraak eind 2015?) kan hij het station niet verkopen tenzij de uitspraak toch nog in zijn voordeel uitvalt.


2009 - De eerste poging

dB962In april 2009 worden bij het nieuwe Decibel een aantal DJ's ontslagen, waaronder Jeroen Westermaat. Deze besluit uit rancune tegen Karsten een eigen webstation te starten onder de naam Extra 108 waarvan hij nog een jinglepakketje heeft liggen. Hij zoekt contact met enkele andere ex-Decibellers.

De Decibel Omroepvereniging, ontevreden over het gesol met de naam Decibel en wat er sinds 2007 onder die naam in de ether te horen is, besluit tot een demo-project en levert muzieksamenstellers en vormgeving. Dit mondt uiteindelijk uit in een korte samenwerking met Westermaat onder de naam 'dB962', waarover hier meer uitgebreide informatie.

Naar aanleiding van het geslaagde dB962 experiment onderzoekt de Omroepvereniging Decibel -inmiddels weer geheel zelfstandig- nieuwe mogelijkheden voor een nieuw station en nieuwe media activiteiten.


2015: dB962... het échte Decibel geluid weer terug op de radio?

db962 maakt alle verschil...
Laatste nieuws:
Sinds 3 juli 2015 is er weer een begin gemaakt met live gepresenteerde uitzendingen. Vanuit een nieuwe studio, ieder weekend van vrijdag tot en met zondagavond. Tomorrow's Music Today.

Tot 18 september a.s. zal dit nog het karakter hebben van testuitzendingen, waarin format, vormgeving en crew zal worden uitgebreid en ge-finetuned.

Het team zal de vakantietijd en de zomer benutten om alles voor te bereiden op een feestelijke (her)opening in september. dB962

Op 18 september, de vrijdag na de officiŽle verjaardag (17 september 1977) van het oorspronkelijke Radio Decibel, gaat dB962 pas ťcht van start in de vorm die we voor ogen hebben.

Nieuwe maar ook een groot aantal oorspronkelijke Decibel DJ's zoals Rene de Leeuw, Ruud Huisman, Lion Keezer en andere nog nader bekend te maken namen verzorgen dan ook weer de beruchte 'Nachtelijke Escapades'! Dan ook zal de dB Dance Report weer terugkeren en wekelijks worden uitgezonden.

De website van db962 maakt gebruik van van de URL's www.db962.nl en www.db962.com.
The future is Now. Stay tuned...

dB962 Facebook groep | Decibel OV op Facebook
Twitter: twitter.com/db962 - @db962 | Webstream db962