Omroepvereniging Decibel
wat was wat is het verschil hoe het klinkt media contact

Deze website heeft tot doel duidelijkheid te verschaffen over het oorspronkelijke Radio Decibel en de voortzetting daarvan: de Omroepvereniging Decibel.

Welcome to 'The Original...' dit is het verschil!

Wat maakt het Verschil?

Een statement van de Omroepvereniging Decibel, de oprichters en crew van de voormalige Amsterdamse piratenzender Decibel Radio 96.2 FM:

In de tachtiger jaren verwierf Radio Decibel grote bekendheid en een legendarische status met een eigenwijs muziek- en presentatieformat, dat o.a. bestond uit de beste nieuwe dancetracks uit de VS, Engeland maar ook Duitsland, Frankrijk en Italie. De DJ’s waren van bovengemiddeld kaliber, hetgeen ook moge blijken uit het feit dat zij ook na Decibel bij diverse omroepen en stations tot de beste en populairste van Nederland zouden gaan behoren.

Decibel ontdekte en draaide nieuwe artiesten en nieuwe platen soms maanden voordat ze door andere stations werden opgenomen in hitlijsten en playlists. Singles, album tracks én lange 12" remixes in combinatie met een informele ongedwongen presentatie vormden een geweldig alternatief voor het toenmalige top-40 geluid van andere stations. De eigen dance-chart 'Decibel Dance Report' werd toonaangevend.

In de tijd waarin wij nu leven is zowel Dance muziek als het radiolandschap ingrijpend veranderd. Opgejaagd door hoge kosten en absurde bedragen voor licenties zien veel radiostations zich gedwongen zich met dezelfde formats op het massapubliek te richten.

Omdat het er zo veel van die stations zijn is de spoeling dun. Wat overblijft is per definitie een relatief klein deel van een markt waarin mensen niet meer warm of koud worden van de eenheidsworst die wordt aangeboden. Ze zappen moeiteloos van het ene station naar het andere en als ze overal dezelfde muziek tegenkomen switchen ze snel naar hun mobieltje of iPod. Altijd je eigen muziek bij je. Qua muziek hoef je voor iets verrassends of nieuws niet meer bij de radio te zijn.

En daarmee ontzeggen die radiostations zichzelf iedere mogelijkheid een eigen trouw publiek op te bouwen of boven de massa uit te stijgen. Niet bevredigend: financiëel niet en artistiek ook niet.

Mission statement

Om echt succes te behalen is altijd vernieuwing nodig. Vernieuwing betekent: breken met platgetreden paden. Je nek durven uitsteken, staan voor je visie, staan voor waar je in gelooft. Grenzen verleggen. Verder kijken dan de horizon. De lat hoger leggen. Lef hebben en soms je tijd vooruit zijn. Dat geldt voor iedere kunstvorm, inclusief muziek en radio. Nooit de massa volgen, maar mensen inspireren. Dat is ook precies waar Decibel groot mee is geworden.

Hetzelfde geldt voor Radio, vandaag meer nog dan ooit. De muziek (hits) die mensen kennen en willen horen hebben ze allang gedownload op hun iPods of mobiele telefoons. Popradio in 2009 is saai, voorspelbaar, een eenheidsworst. Wil een station nog boven het gemiddelde uitstijgen en werkelijk succes behalen dan zal er een creatief verschil hoorbaar moeten zijn. (Dat was ook vroeger al zo bij Radio Luxemburg, de zeezenders en later bij de grote landpiraten)

Nieuwe formats: entertaining, uniek, verrassend en inspirerend. Met veel nieuwe muziek die je nergens anders nog hoort, gepresenteerd door gemotiveerde DJ's met smaak en vakkennis en met respect voor de luisteraar.

Zèlf de regels maken in plaats van die van anderen volgen. Dan volgen die anderen én hun luisteraars (en adverteerders) jou vanzelf. Dát maakt het verschil!

Omroepvereniging Decibel gaat niet voor minder. Het plezier dat wij zelf hebben in het ontdekken van nieuwe muziek, nieuwe trends in combinatie met het beste van toen zal overslaan op onze luisteraars. Het gaat misschien niet van de ene op de andere dag. Maar wij willen Radio weer leuk maken -en het liefst opnieuw uitvinden- door een diepe duik te nemen in het onbekende, het nieuwe, het spannende. Het experiment. Maar wel met dezelfde kwaliteit en eigenwijze nieuwe muziek waarmee Decibel het predikaat 'legendarisch' verdiende.

Luister hier naar onze webstream.